22 MART DÜNYA SU GÜNÜ KUTLU OLSUN
Ülkemizde kullanılabilir su miktarının günden güne azalması hepimizi düşündürmektedir. Uzmanlara göre ülkemizde su sorunu 2030 yılında çok daha derinleşecektir.
Her ne kadar bu sene kış çok uzun sürmüş, oldukça fazla kar düşmüş olsa da örneğin Ankara`da baraj doluluk oranı %20`ye bile ulaşmamıştır. Mevcut durumda günü kurtarmış gibi görünebiliriz ancak ülkemizin su fakiri bir ülke olması, kabul etmemiz gereken acı bir gerçektir. Ülkemizde kullanılabilir su miktarının günden güne azalması hepimizi düşündürmektedir. Uzmanlara göre ülkemizde su sorunu 2030 yılında çok daha derinleşecektir.
İklim krizi yıllardır geliyorum diye hepimize uyarı vermekteydi. Bu bağlamda ülkelerarası çalışmalar ön plana çıkmış, tüm dünya bu sorunun çözümü için ortak arayışlara girmek zorunda kalmıştır. Kyto Sözleşmesi, Paris İklim Anlaşması, Hükumetlerarası İklim Sözleşmesi vb çalışmalar yaşayacağımız iklim sorunları için uygulanabilecek politikaların çerçevesini çizmek üzere oluşturulmuştur. Taraf olduğumuz Paris İklim Anlaşması`nın gereklilikleri yerine getirildiği takdirde iklim değişikliğine uyum ve etkilerinin azaltılması yönünde çok daha kapsamlı adımlar atılabilecektir.
Özellikle kentlerimizde peyzaj odaklı bir planlamanın vakti gelmiştir. Mavi-yeşil altyapı ile suyun tutulması ya da yer altı sularına karıştırılması, yapılacak etkili peyzaj uygulamaları ile kentlerde sulamanın neredeyse sıfıra indirilmesi, su akışının yavaşlatılması ve suyun gri su hattıyla beraber ziyan edilmesinin önüne geçmek biz peyzaj mimarlarının önemli görevlerinden biridir.
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası olarak taraf olduğumuz uluslararası anlaşmalar ve protokoller çerçevesinde iklim değişikliğinden kaynaklı yaşanan kuraklık sorunun bütüncül olarak ele alınmasının, mavi yeşil altyapının, peyzaj tasarım ve uygulamalarında doğal türlerin kullanılmasının, kurakçıl peyzaj seçeneğinin değerlendirilmesinin, suyun verimli kullanılarak doğru bir döngüde seyrinin sağlanmasının çok önemli olduğunun farkındayız. İklim değişikliğine uyum ve etkilerinin azaltılması konusunda en yetkin disiplinlerden olan Peyzaj Mimarlığının bu süreçte daha aktif rol almasının gerekli olduğunu, Odamız ve meslektaşlarımız adına göreve her zaman hazır olduğumuzu tüm kamuoyuna bir kez daha duyururuz.
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
En Çok Okunanlar
- PEYZAJ MİMARLIĞI HİZMETLERİ EN AZ BEDEL HESABI, ARTIK ODAMIZ OTOMASYON SİSTEMİ ÜZERİNDEN ÜYELERİMİZİN HİZMETİNE AÇILDI /2010 Okunma Sayısı:35135
- MESLEKİ DENETİM UYGULAMASI /2007 Okunma Sayısı:34264
- BÜRO TESCİL BELGESİ (BTB) ALMA KOŞULLARI /2007 Okunma Sayısı:34041
- SÖZLEŞME ÖRNEKLERİ /2007 Okunma Sayısı:33933
- KAMU İHALE KURUMU HÜKÜMLERİ GEREĞİ İŞ BİTİRME BELGESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME /2008 Okunma Sayısı:33283
- MESLEKİ TANINIRLIĞIMIZDAKİ EN ÖNEMLİ ADIM /2006 Okunma Sayısı:32944
- SÖZLEŞMELİ/ÜCRETLİ PEYZAJ MİMARI ASGARİ ÜCRETLERİ /2011 Okunma Sayısı:31316
- KEŞİF-METRAJ VE İHALE DOSYASI HAZIRLANMASI /2009 Okunma Sayısı:29377
- TESCİLLİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÜRO VE ŞİRKETLERİ 2009 /2009 Okunma Sayısı:26765
- KURAKLIK PEYZAJI /2007 Okunma Sayısı:19709