TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

8. ULUSAL PEYZAJ MİMARLIĞI KONGRESİ BAŞARIYLA TAMAMLANMIŞTIR

8. ULUSAL PEYZAJ MİMARLIĞI KONGRESİ BAŞARIYLA TAMAMLANMIŞTIR
MERKEZ
30.04.2023

Odamız tarafından düzenlenen 8. Ulusal Peyzaj Mimarlığı Kongresi "Peyzaj ve Kent" ana temasıyla 27-28-29 Nisan 2023 tarihleri arasında Ankara`da gerçekleştirilerek, 21 davetli konuşmacı, 2 paralel salonda 14 farklı oturumda 43 sözlü bildiri sunumu, üç gün boyunca yaklaşık 300 kişinin katılımı ile başarıyla tamamlanmıştır.

 

Odamız tarafından düzenlenen 8. Ulusal Peyzaj Mimarlığı Kongresi "Peyzaj ve Kent" ana temasıyla 27-28-29 Nisan 2023 tarihleri arasında Ankara`da gerçekleştirilerek, 21 davetli konuşmacı, 2 paralel salonda 14 farklı oturumda 43 sözlü bildiri sunumu, üç gün boyunca yaklaşık 300 kişinin katılımı ile başarıyla tamamlanmıştır.

Peyzaj ve Kent ana teması kapsamında, alanında uzman ve tecrübeli bilim insanları, kamu ve özel sektör temsilcileri ile öğrencilerin ve tüm paydaşların bir araya geldiği 8. Ulusal Peyzaj Mimarlığı Kongresi`nde; sürdürülebilir kentler ile peyzaj mimarlığına dair güncel gelişmeler ile yapılan yeni araştırmaları irdeleyerek, deprem ve diğer afetlere dirençli kent planlamalarının oluşturulması ve iklim değişikliği ile evrensel çevre krizlerinin yarattığı sorunlar tartışılmıştır.

Kongremizin birinci günü 27 Nisan 2023 tarihinde, Yönetim Kurulu Başkanımız Yasin Otuzoğlu, Tasarım ve Planlama Akreditasyon Derneği (TAPLAK) Başkanı Prof. Dr. Alper Çabuk, Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanları Konseyi (PEMKON) Dönem Başkanı Prof. Dr. Rüya Yılmaz ve Türkiye Kent Konseyleri Birliği ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz`ın açılış konuşmalarıyla başlamıştır. Yönetim Kurulu Başkanımız Yasin Otuzoğlu`nun açılış konuşmasına aşağıda yer verilmiştir.

Açılış konuşmalarının ardından Anahtar Konuşmacı olarak Prof. Dr. Ruşen KELEŞ, Michel Desvigne, Herbert Dreiseitl, Dr. Ahmet Oktan Nalbantoğlu ve Prof. Dr. Derya Oktay Peyzaj ve Kent teması üzerine konuşmalarını gerçekleştirerek, A ve B salonunda gerçekleştirilen 6 paralel oturumda bildiri sahiplerinin sözlü sunumlarıyla kongremizin ilk günü tamamlanmıştır.

Kongremizin ikinci gününde, Anahtar Konuşmacı olarak Ezel Yağmur Çebi Okumuş - Cemil Hamdi Okumuş, Mehmet Cemil Aktaş, Deniz Aslan, Barış Ekmekçi konuşmalarını gerçekleştirmiştir. Afetlere Dirençli Kentler Paneli Prof. Dr. Halim Perçin`in moderatörlüğünde Prof. Dr. Alper Çabuk, Prof. Dr. Şükran Şahin, Doç. Dr. Bülent Batuman, Doç. Dr. Ezgi Orhan ve Dr. Ayşegül Oruçkaptan`ın konuşmalarıyla devam etmiştir. Şubelerimizin kongre öncesi etkinliklerine dair oturum ise Doç. Dr. Funda Baş Bütüner`in modaretörlüğünde Antalya Şube 2. Başkanı Prof. Dr. Reyhan Erdoğan, Bursa Şube Başkanı Fulya Akfidan Sevim, İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Nilüfer Birinci, İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Hande Gündel ve Trabzon Şube Başkanı Ahmet İhsan Hacıfettahoğlu`nun konuşmalarının yanı sıra A ve B salonunda gerçekleştirilen 5 paralel oturumda bildiri sahiplerinin sözlü sunumlarıyla tamamlanmıştır.

Aynı gün akşamında 8. Ulusal Peyzaj Mimarlığı Kongresi katılımcıları ile birlikte gerçekleştirilen Gala Yemeğinde, Meslekte 30. Yılını dolduran üyelerimize plaketleri takdim edilmiştir.

Kongremiz üçüncü gününde ise, Anahtar Konuşmacı olarak Prof. Dr. Hayriye Eşbah Tunçay, Can Kubin, Doç. Dr. Emrah Yalçınalp konuşmalarını gerçekleştirerek, STK`ların Gözünden Peyzaj ve Kent Oturumu Doç. Dr. Bülent Batuman`ın modaretörlüğünde WWF Türkiye Çevre Politikaları Müdürü Ayşe Mine Doğan, Doğa Koruma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Uğur Zeydanlı, Yuvam Dünya Yönetim Kurulu Üyesi Özgül Öztürk, İklim Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Naz Beykan`ın konuşmalarının yanı sıra A ve B salonunda gerçekleştirilen 3 paralel oturumda bildiri sahiplerinin sözlü sunumlarıyla tamamlanmıştır.

27-28-29 Nisan 2023 tarihlerinde üç gün süren kongremiz başarıyla tamamlanmış olup, kongrede emeği geçen Yürütme Kurulu, Düzenleme Kurulu ile Bilim Kurulu`na, tüm Şube Yönetim Kurulları ile Temsilcilerimize, davetli konuşmacılara, bildiri sahiplerine, Ana Sponsorumuz Hunter, Altın Sponsorlarımız Akademi Tohum, Gökyar Mermer ve Sakarya Botanik, Gümüş Sponsorlarımız Türk Çim ve Euro-Tec Turkey ile Bronz Sponsorumuz Cemer`e ve tüm katılımcılara mesleğimizin gelişimi adına katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası

15. Dönem Yönetim Kurulu

 

Yönetim Kurulu Başkanımız Yasin Otuzoğlu açılış konuşması;

"Sayın Türkiye Kent Konseyleri Birliği ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz,

Sayın PEMKON Başkanı Prof. Dr. Rüya Yılmaz, 

Sayın TAPLAK Başkanı Prof. Dr. Alper Çabuk,

Sayın Oda Yönetim Kurulumuz,

Sayın Şube Yönetim Kurulları ve Temsilcilerimiz,

Değerli Akademisyenler,

Değerli Katılımcılar,

Değerli Basın Mensupları ve

Sevgili Öğrenciler,

"Peyzaj ve Kent" teması ile gerçekleştireceğimiz 8.Ulusal Peyzaj Mimarlığı Kongremize hepiniz hoş geldiniz. 

Türkiye Cumhuriyeti`nin kuruluşunun 100. yılında büyük bir gururla düzenlediğimiz Kongremizin hepimize başarılı geçmesini diliyor, kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçen; başta Kongre Düzenleme Kurulu, Yürütme Kurulu ve Bilim Kurulu Üyeleri olmak üzere, Kongre Sponsorlarımıza, Kongre Sekretaryasına, Odamız Çalışanlarına ve siz değerli katılımcılarımıza şahsım ve Peyzaj Mimarları Odası 15. Dönem Yönetim Kurulumuz adına teşekkür ederim.

Değerli konuklar,

06 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ülkemizin en büyük depremlerinin yaşanmasını takiben, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası ve tüm yurttaşlar olarak yardım çalışmalarına ağırlık vermemiz sebebi ile bildiğiniz üzere 3-4-5 Mart tarihlerinde gerçekleşmesini planladığımız kongremizi bugüne ertelemiş bulunmaktayız. Yaşanan deprem felaketlerinde 50 bin 783 yurttaşımız ile birlikte değerli meslektaşlarımızı ve meslektaş adayı öğrencilerimizi kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Öncelikle deprem bölgesindeki yurttaşlarımızın ve meslektaşlarımızın yakınları başta olmak üzere tüm ülkemize başsağlığı, yaralı yurttaşlarımıza acil şifalar dileriz.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası olarak depremlerin ardından başlattığımız dayanışma seferberliğimizin yanı sıra bölgeye dair ziyaretler, inceleme ve araştırmalarımız sürmektedir. Depremlerden etkilenen illerimizden geçici ya da kalıcı süreler ile göç etmek zorunda kalan meslektaşlarımızı, işveren meslektaşlarımız ile bir araya getirmeye devam ediyoruz. 

Yaşanan deprem felaketinin ardından, neden bu kadar kayıp ve yıkımın yaşandığına dair tespitler, ekolojik risklerin ve peyzaj değerlendirmelerinin sürece dahil edildiği yeni bir planlama anlayışının gerekliliği, peyzaj tabanlı şehircilik ilkeleri doğrultusunda nitelikli açık ve yeşil alan sistemlerinin planlanması gibi konulara değindiğimiz "Doğanın Tehdit Etmediği ve Doğayı Tehdit Etmeyecek Yapılaşma İçin Peyzaj Mimarlığı" başlıklı basın açıklaması ise 15 Şubat 2023 tarihinde kamuoyu ile paylaşılmıştır. Basın açıklamamızı takiben, Odamız 15. Dönem Yönetim Kurulu ve değerli akademisyenlerimizden oluşan Çalışma Grubu ile hazırlanan TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Afet Riski Azaltma ve Dirençlilik Artırma Ön Teknik Raporu: PEYZAJ PLANLAMA VE TASARIM İLE AFET RİSKİ AZALTMA VE DİRENÇLİLİK ARTIRMA E-Kitabı olarak yayınlanmıştır.

Değerli katılımcılar,

Artan kentsel nüfus ve genişleyen kentsel alanlar, dünyadaki kısıtlı kaynakların sömürülmesinin sebep olduğu krizleri de beraberinde getirmiştir. Son yıllarda dünyada ve ülkemizde yaşadığımız orman yangınları, sel, kuraklık felaketleri, depremler ve göçlerin sebep olduğu "krizler", sınırları aşan evrensel bir acil gündem olarak tüm dünya devletlerinin masasında yerini almaktadır. Hiç kuşkusuz ki bu krizler gerek gündelik hayat gerek de mesleki pratikteki eylemlerimizle yüzleşmemizi gerektirir. Disiplinler arası ortak akıl ve stratejilerle yönetilebilecek krizleri, peyzaj odaklı bir çerçeveden tartışmaya açmak, doğal, kültürel ve çevresel değerlerin bütünleşik bir bakışla korunmasını mümkün kılacaktır.

Buradan hareketle 4.`sünü düzenlediğimiz Koruma ve Peyzaj Mimarlığı Sempozyumu, "Krizler ve Peyzaj" ana teması ile 11-12 Aralık 2021 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Yoğun bir programla 2 gün boyunca 5 oturum ve 1 panelden oluşan sempozyumumuzda farklı meslek disiplinlerinden 20 konuşmacı krizleri, peyzajı ve çözüm yollarını tartışmıştır.

Günümüzde insanoğlunu ve gezegenimizi tehdit eden en önemli sorunlardan biri de küresel ölçekte meydana gelen iklim krizidir ve gün geçtikçe etkilerini ani hava olayları, kuraklık ve sebep olduğu afetler ile daha fazla hissettirmektedir. 

Bilindiği üzere doğal denge ve doğanın insana sunduğu üretkenliği bakımından ekolojik bir süreç olan afetler canlılara doğrudan zarar vermez. Verimli tarım arazileri ile dere yatağına yapılan yerleşimler nedeniyle depremler ve seller zarar verir, yanlış su kullanımı nedeniyle kuraklık zarar verir, yaban hayatının ve doğal peyzajın hüküm sürdüğü ormanlara insan müdahalesi artmasıyla çıkan orman yangınları zarar verir. Ne yazık ki köklü reformlar yapılmadığı ve gerekli önlemler alınmadığı takdirde yaşadığımız afetler artarak devam edecektir.

Tarafı olduğumuz Paris İklim Anlaşması`nın gerekliliklerinin yerine getirilmesi hususunda Peyzaj Tabanlı Şehircilik anlayışının benimsenmesi esastır. Nüfusunun ¾`ünün kentlerde yaşadığı ülkemizde Peyzaj Tabanlı Şehircilik anlayışı ile doğa temelli çözümler üretmek, mavi/yeşil altyapı sistemlerini kurmak, iklim değişikliğine uyum ve etkilerinin azaltılması için peyzaj politikalarını hayata geçirmek gerekmektedir.

Bu doğrultuda Odamız ile T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında iş birliği protokolü imzalanmış olup; şehirlerimizdeki peyzaj uygulamalarının kalitesinin arttırılmasına yönelik olarak, kentlerin gelişimini şekillendiren tasarım ve uygulamalara yön verilmesini teminen gerektiğinde mevzuat düzenlemelerinde kullanılmak üzere, Peyzaj Mimarları Odası ve konusunda uzman akademisyenlerin katkıları ile "Peyzaj Tabanlı Şehircilik Araştırma ve Geliştirme Raporu" hazırlanmıştır.

Değerli misafirler,

Ülkemizin yasayla onayladığı Avrupa Peyzaj Sözleşmesi gereğince ülkemiz peyzajlarının planlanması, yönetilmesi ve korunması zorunludur. Taraf ülke olarak, peyzajı, şehir ve bölge planlama politikalarına; kültürel, çevresel, sosyal ve ekonomi politikalarına ve aynı zamanda peyzaj üzerinde doğrudan veya dolaylı etkisi olabilecek diğer politikalara dahil etmeye ilişkin yükümlülüklerin uygulanmasına bir an önce başlanmalı, bu yönde peyzaj mimarlarınca geliştirilen teknik kılavuz ve belgeler kapsamında peyzaj tabanlı şehircilik uygulamalarına geçilmelidir.

Ancak ihtiyaçların karşılanması ve yeterli çalışmaların yapılması için kamuda yeterince peyzaj mimarı istihdamı yapılmadığından mesleki çalışmalarla bu meselelere katkı koymamızın önü kesilmektedir. Buradan ülkemizi yöneten tüm yöneticilere ve ilgili bakanlıklara peyzaj mimarlarının yeterli sayıda istihdamı konusunda bir kez daha çağrıda bulunmak istiyoruz. 

Odamız çalışmaları kapsamında, 657 sayılı Devlet Memurları Yasasına tabi meslektaşlarımızın kadro ve arazi tazminatı sorunları ile çözüm yolları ve diğer mesleki konular hakkında fikir alışverişinde bulunmak üzere bir dizi görüşme gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmelerde Kadro sorununun çözümü için Odamız ve Meslektaşlarımız; 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu`nun eki olan II sayılı cetvelinde ve 2 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Eki Cetvellerinde tereddüte mahal vermeyecek şekilde Peyzaj Mimarı unvanına yer verilmesini talep etmiştir. Bu uzun ve yoğun mücadelenin sonucunda, kamuda çalışan meslektaşlarımızın sorununun çözüme kavuşmasını sağlayacak Çevre Kanunu ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi 30 Mart 2023 tarihli Genel Kurul`da kabul edilmiş; 05 Nisan 2023 tarih ve 32154 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır. 

Bu süreçte başta Komisyona önergeyi ileten ve sürece ilişkin sürekli fikir alışverişinde bulunduğumuz Meslektaş Milletvekilimize, yıllardır sürecin takipçisi olan Oda Yönetim Kurullarımız ile emeği geçen, mücadelemizi büyüten herkese teşekkür ediyor, kamuda çalışan meslektaşlarımıza hayırlı olsun temennilerimizi iletiyoruz.

Değerli konuklar,

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası 15.Dönem Yönetim Kurulu olarak mesleğimizin gelişimi ve geleceğine katkı sunmak amacıyla eğitim alanında da bir dizi faaliyet gerçekleştirmiş bulunmaktayız. 

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası ile Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanları Konseyi (PEMKON) arasında koordinasyon, işbirliği ve üniversitelerimizde faaliyet gösteren PMOGenç arasındaki iletişimi güçlendirmek amacıyla, geçtiğimiz yıl içerisinde Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğrencileri Bitirme Projesi Ödülleri`nin onuncusu düzenlenmiş ve ödüller sahiplerini bulmuştur. 13 Mayıs Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü vesilesiyle her yıl düzenlenen Ulusal Peyzaj Mimarlığı Ödülleri`nin ise on üçüncüsü eş zamanlı olarak düzenlenmiş ve 10. Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğrencileri Bitirme Projesi Ödülleri ile birlikte Yılbaşı Kokteylimizde takdim edilmiştir.

Bu yıl on dördüncüsünün düzenleneceği Ulusal Peyzaj Mimarlığı Ödülleri için başvurular devam etmekte olup, toplam 9 farklı dalda ödül verilecektir.

Odamız 15. Dönem Çalışma Programı`nda da yer alan PMOGenç Yaz Kampları ile; Peyzaj Mimarlığı Bölümlerinde eğitim gören Peyzaj Mimarlığı öğrencilerinin meslek pratiği ile buluşmalarını sağlamak, öğrenciler aralarındaki iletişimi geliştirmek, Oda ile bağlarını kurmak, PMOGenç örgütlülüğünü büyütmek ve var olan bağları güçlendirmek hedeflenmektedir.

Medeniyetler Bahçesi temasıyla düzenlenen Hatay EXPO alanında, günümüzün en önemli sorunlarından olan iklim krizi ile su kıtlığına karşı üretilecek çözümlerin başında gelen mavi/yeşil altyapı, su sürecinin yönetilmesi konularını hedef alan yağmur bahçesi tasarımının yanı sıra bir dizi toplantı, atölye ve kültürel etkinlikleri de kapsayan PMOGenç 13. Yaz Kampı, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Hatay EXPO 2021 Genel Sekreterliği işbirliği ile 22 Ağustos - 03 Eylül 2022 tarihleri arasında Hatay`da gerçekleştirilmiştir.

Odamız koordinatörlüğünde Hunter Industries tarafından verilen "Sürdürülebilir Peyzaj Alanları İçin Sulamada Yenilikçi Çözümler ve Projelendirme Teknikleri" Eğitimimiz ise İzmir, İstanbul, Ankara ve Antalya olmak üzere 4 farklı ilde 2 gün süre ile gerçekleştirilmiştir.

13 Mayıs Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü etkinlikleri kapsamında, 10 Mayıs 2022 Salı günü "Tüm Canlılar İçin Peyzaj" temasıyla Odamızın kuruluşunun 28. yıl dönümünü kutladığımız ve Meslekte 30. Yıl Plaket Törenini gerçekleştirdiğimiz "13 Mayıs Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü" kokteylimizde üyelerimiz ile bir aradaydık. Son yıllarda etkisi artarak yaşadığımız afetler ve evrensel çevre krizlerine karşı, "13 Mayıs Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü" bu yıl "Dirençli Peyzajlar" temasıyla ülkemizin dört bir yanında Odamız Genel Merkezi, Şube ve Temsilciliklerimiz tarafından gerçekleştirilecek etkinlikler ile kutlanacaktır.

Tüm dünyada, içinde bulunduğumuz Nisan ayı içerisinde kutlanan "Dünya Peyzaj Mimarlığı Ayı" kapsamında Odamızın da tam üyesi olduğu Uluslararası Peyzaj Mimarlığı Federasyonu (IFLA)`na bağlı tüm ülkelerde çeşitli etkinliklerle kutlanmakta ve peyzaj mimarlığı ile ilgili farkındalık çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Bu vesile ile tüm meslektaşlarımızın "Dünya Peyzaj Mimarlığı Ayı" ve "13 Mayıs Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü"müzü şimdiden şahsım ve Peyzaj Mimarları Odası 15. Dönem Yönetim Kurulumuz adına kutlamak isterim.

2024 yılı organizasyonu Odamız tarafından gerçekleştirilecek olan IFLA Dünya Konseyi ve Dünya Kongresi hazırlıkları kapsamında IFLA World Yönetim Kurulu ve Oda Yönetim Kurulumuzun katılımı ile bir dizi toplantı gerçekleştirilmiş olup; Kongre Yürütme Kurulu ve alt çalışma komisyonları, Kongre Teması, Bilim Kurulu, Davetli Konuşmacılar, Moderatörler, Yan Etkinlikler, Öğrenci Çalıştayı ve Yarışmalar gibi konular üzerinde yoğun bir şekilde çalışmalarına devam etmektedir. 

Değerli katılımcılar,

Kongremizin ana teması olan peyzaj ve kent arasındaki dinamik ilişki her dönemde yeni kavram, yöntem ve mekân tipleri üretmiştir. On dokuzuncu yüzyılda kent içinde doğanın temsili parklardan günümüzdeki peyzaj tabanlı şehircilik yaklaşımlarına uzanan süreçte peyzajın değişen tanımları hem kuram hem de pratikte üretken bir zemin yaratmıştır.

Bu çerçevede düzenlenen 8.Ulusal Peyzaj Mimarlığı Kongresi, iklim değişikliği ve evrensel çevre krizlerinin yarattığı mekânsal, sosyal ve çevresel eşitsizlikler ve olumsuzluklarla mücadelenin asıl sorunu/soruyu oluşturduğu günümüzde, peyzaj ve kent ilişkisini tartışmayı amaçlamaktadır. Tüm paydaşlarımız ile birlikte disiplinler ötesi müşterek bir tartışma zemini üretmeyi hedefleyen kongremiz; Yöntem, Temsil, Bağlam, Ölçek ve Kavram alt başlıkları ile 3 gün boyunca 14 paralel oturum ve 2 panelden oluşacaktır. Bahsi geçen tüm soru ve sorunlara ışık tutacak kongremizin, mesleğimiz, ülkemiz ve dünyamız için başarılı geçmesini diliyor; hepinizi saygıyla selamlıyorum."

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası 

Genel Başkanı 

Yasin OTUZOĞLU

 

Okunma Sayısı: 453
Fotoğraf Galerisi