TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

BASIN AÇIKLAMASI - ANTALYA EKSPRES GAZTESİ-YIKMAYALIM YAŞATALIM

BASIN AÇIKLAMASI - ANTALYA EKSPRES GAZTESİ-YIKMAYALIM YAŞATALIM
ANTALYA
06.08.2025

Şube Başkanımız Gülsüm KILDAN’ın “Yıkmayalım, Yaşatalım” başlıklı basın açıklaması 06 Ağustos 2025 tarihinde Antalya Ekspres Gazetesi'nde yer aldı.

Antalya Arkeoloji Müzesi’nin yıkım sürecinin başlatılması nedeniyle ziyarete kapatılmasının üzerinden geçen 20. günde de müze önündeki eylemler devam etti. Müze önündeki eyleme, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şube Başkanı Gülsüm Kıldan ve Mimarlar Odası eski Antalya Şube Başkanı ve Onur Kurulu eski Başkanı Recep Esengil başta olmak üzere, alanında uzman çok sayıda kişi katıldı. Eylemde konuşan Başkan Gülsüm Kıldan, müzenin yıkımına engel olmanın herkesin sorumluluğu olduğuna dikkat çekerken, Recep Esengil ise söz konusu çalışmanın titizlikle yürütülmesi gerektiğine, ancak değerlere uygun şekilde çalışılmadığına vurgu yaptı.

BURASI ARKEOLOJİK PEYZAJ ALANIDIR

Peyzaj Mimarları Odası Şube Başkanı Gülsüm Kıldan, konuşmasında müze binasının yalnızca sergi salonlarından ibaret olmadığını belirterek, müze bahçesinin taşıdığı arkeolojik, kültürel ve peyzaj değerine dikkat çekti. Kıldan, “Müze bahçesi arkeolojik peyzaj alanıdır. Yani geçmişin kültürel ve doğa izlerini bir arada barındıran, korunarak kullanılması gereken açık alan müzesidir. Öğrencilerin ders çalıştığı, sanatçıların resim yaptığı, yurttaşların yürüyüşe çıktığı, çocukların koşturduğu, açık hava konserlerinin düzenlendiği bir kamusal alandır. Antalya’nın nefes alan, paylaşan, üreten bir parçasıdır” dedi.

GİZLİLİKLER ŞÜPHE UYANDIRIYOR

Müzenin kapatılmasıyla birlikte bahçesinin bariyerlerle çevrildiğini ve şantiye alanına dönüştürüldüğünü hatırlatan Kıldan, yapılan müdahalelerin kamuoyundan gizlendiğini ifade etti. Bahçede bulunan tarihi eserler, heykeller, bitki örtüsü ve onlarca yıllık ağaçların akıbetine dair herhangi bir bilgi paylaşılmadığını belirten Kıldan, “Bu yıkım sadece binayı değil, doğal ve kültürel bütünlüğü tehdit etmektedir ”dedi.

SESSİZ KALINMADI

“Bu belirsizlik ortamına rağmen Antalyalılar sessiz kalmadı” diyen Kıldan, “Her gün buraya gelerek bu alana sahip çıkılması, halkın kendi değerine,geçmişine ve kamusal alanına sahipçıktığını göstermektedir. Bu belleği yıkmak değil, saygıyla yaşatmak hepimizin sorumluluğudur” diyerek yetkilileri de Antalyalılar gibi şeffaflığa ve sorumluluğa davet etti.

BİLGİLER ÇELİŞKİLİ

Ardından söz alan Mimar Recep Esengil ise projenin içeriğine dair kamuoyuyla paylaşılan bilgilerin çelişkili olduğunu söyledi. Esengil, “20 Mart’ta yapılan tanıtımda projede yüzde 25 büyüme öngörüldüğü söylenmişti, şimdi yüzde 110 büyümeden ve sergi alanlarının üç kat artırılmasından bahsediliyor. Açıklamalar birbiriyle örtüşmüyor. Projeler hazır değilken müze apar topar kapatıldı, eserler uzaklaştırılıyor. Bu süreç bir gecekondu projesinde bile böyle yürümez, orada bile daha titiz davranılırdı” dedi. Esengil, projenin ‘bila bedel’, yani ücretsiz çizildiğini hatırlatarak bu durumun yasal boyutuna dikkat çekti. Esengil, “Mart ayında Bakan kendisi açıkladı; mimar bu projeyi ücretsiz çizmiş. Devlet böyle önemli bir kültürel proje için bütçe ayırmıyor. Mimarlar Odası’na sesleniyorum: Birinci derece akrabalar hariç kimse bedava proje çizemez. Hangi yasal işlemi başlattınız?” ifadelerini kullandı. Esengil ayrıca,Maliye Bakanlığı’na da çağrıda bulunarak, ücretsiz tasarlanan projeye dair KDV Kanunu’nun 25. Maddesi kapsamında inceleme başlatılmasını gerektiğini ifade etti. Öten yandan, bariyerlerle çevrili müze alanına inşaat makinelerinin giriş çıkışları dikkat çekti.

Okunma Sayısı: 38