KAMUOYUNA DUYURUMUZDUR; TAKSİM GEZİ PARKI’NDAKİ UYGULAMA “BUDAMA” DEĞİL “CANLI KATLİAMI”DIR!
Ülkemiz Cumhuriyet tarihinin ilk planlı alanlarından olan Taksim Gezisi (Taksim Gezi Parkı) son yıllarda yerine yapılması planlanan Topçu Kışlası ile gündemde olması ve Ocak 2012’den itibaren içerisindeki ağaçların işaretlenmeye başlanmasıyla endişe ile yakından takip ettiğimiz önemli bir kamusal alanımızdır.
KAMUOYUNA DUYURUMUZDUR
TAKSİM GEZİ PARKI‘NDAKİ UYGULAMA "BUDAMA" DEĞİL "CANLI KATLİAMI"DIR!
Ülkemiz Cumhuriyet tarihinin ilk planlı alanlarından olan Taksim Gezisi (Taksim Gezi Parkı) son yıllarda yerine yapılması planlanan Topçu Kışlası ile gündemde olması ve Ocak 2012‘den itibaren içerisindeki ağaçların işaretlenmeye başlanmasıyla endişe ile yakından takip ettiğimiz önemli bir kamusal alanımızdır.
Bir kültür varlığı olma niteliğinde tarihi kentsel peyzajımız olan bu alandaki işaretlenmiş ağaçlardan bazılarının ise 19.07.2012 tarihinde kök boğazından yaklaşık 2-2,5 m üzerinden, hiçbir dal kalmayacak şekilde kesildiği tespit edilmiştir. T.C. Kültür Bakanlığı İstanbul I Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu‘nun 07.07.1993 tarih 4750 sayılı belirlenen Kentsel Sit Alanı içerisinde yer alan Taksim Gezisi‘ndeki ağaç kesme çalışmaları kısmi budama değil, birer "CANLI KATLİAMI"dır.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı konuya ilişkin kamuoyu duyurularını "rüzgâr sebebiyle kırılan dalların düzeltilme, kesim ve/veya budama çalışmaları yapıldığı" şeklinde yapmıştır. Ancak söz konusu ağaç kesimleri ağaçların canlı yaşamına %100 zarar verecek ve doğal formlarını ve canlı yaşamına olan katkılarını büyük bir ölçüde yok etmeye yönelik gerçekleştirilmiştir.
İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ‘NE SORULARIMIZ VAR, YANITLARINI BEKLİYORUZ
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Şubesi olarak, kentsel kullanım alanları içerisinde yer alan açık yeşil alanlarımızın sahip olduğu bitkisel dokularının, bakım-onarım ve yönetimleri ile ilgili ihtisasa sahip meslek disiplini olmamız gerekçesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nden aşağıdaki sorularımızı yanıtlamasını bekliyoruz;
•- Taksim Gezisi alanının sahip olduğu bitkisel dokunun kent makroformu içerisinde ekolojik değerlerine olumsuz etki yaratacak şekilde bir kesim çalışması yapılması kararınızın gerekçeleri nelerdir?
•- Parkın sahip olduğu bitki materyali içerisinde başka ağaçların kesilme işlemleri ile ilgili söz konusu bu çalışmanın devamı olacak mıdır?
•- İşaretlenerek kesim kararı almış olduğunuzu gözlemlediğimiz bitkilerin tespitini kim(ler) yapmıştır? Söz konusu tespit ile ilgili bir rapor var mıdır? Kesilmesi kararının altında yer alan mühendislik disiplinleri ve isimleri nelerdir?
•- Taksim Gezisi alanındaki "ağaç kesim" çalışması Belediyeniz birimleri ve teknik ekipleri tarafından mı yoksa Hizmet Satın Alma yöntemi ile mi yapılmıştır?
•- Ağaç kesim çalışması için eğer Hizmet Satın Alma Yöntemi uygulandı ise, hangi firma tarafından yapılmıştır? İhale esas numarası, sözleşmenizin içeriği, işe başlama ve bitiş tarihleri nelerdir? Söz konusu firmanın sözleşmesinin içerisinde İstanbul‘da başka bir alan ismi var mıdır?
Saygılarımızla.
TMMOB PEYZAJ MİMARLARI ODASI İSTANBUL ŞUBE
9. DÖNEM YÖNETİM KURULU
En Çok Okunanlar
-
MESLEKİ DENETİM UYGULAMASI
/2007
Okunma Sayısı:43193
-
PEYZAJ MİMARLIĞI HİZMETLERİ EN AZ BEDEL HESABI, ARTIK ODAMIZ OTOMASYON SİSTEMİ ÜZERİNDEN ÜYELERİMİZİN HİZMETİNE AÇILDI
/2010
Okunma Sayısı:41852
-
SÖZLEŞME ÖRNEKLERİ
/2007
Okunma Sayısı:38441
-
BÜRO TESCİL BELGESİ (BTB) ALMA KOŞULLARI
/2007
Okunma Sayısı:37419
-
MESLEKİ TANINIRLIĞIMIZDAKİ EN ÖNEMLİ ADIM
/2006
Okunma Sayısı:35270
-
KAMU İHALE KURUMU HÜKÜMLERİ GEREĞİ İŞ BİTİRME BELGESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME
/2008
Okunma Sayısı:34503
-
SÖZLEŞMELİ/ÜCRETLİ PEYZAJ MİMARI ASGARİ ÜCRETLERİ
/2011
Okunma Sayısı:33175
-
KEŞİF-METRAJ VE İHALE DOSYASI HAZIRLANMASI
/2009
Okunma Sayısı:31049
-
Plansız Alanlar Imar Yönetmeliği
/2006
Okunma Sayısı:27296
-
6831 Sayılı Orman Kanunu
/2006
Okunma Sayısı:26326