TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

PEYZAJ MİMARLARI İDARELERİN BELİRLEYECEĞİ MİMAR, MÜHENDİS VE PEYZAJ MİMARLIĞI KADROLARINDA ÇALIŞABİLİR

PEYZAJ MİMARLARI İDARELERİN BELİRLEYECEĞİ MİMAR, MÜHENDİS VE PEYZAJ MİMARLIĞI KADROLARINDA ÇALIŞABİLİR
MERKEZ
18.01.2022

Peyzaj Mimarlarının kamuda Yapı Mimarı olarak çalışması gibi bir talebi olmamasına rağmen, Takvim Gazetesi'nin internet sitesinde 13.01.2022 tarihli yayınlanan "Peyzaj Mimarları ve İçmimarlar devlet kadrosunda Mimar olarak çalışabilir mi? YÖK Başkanlığı yanıt verdi" başlıklı yazısı, yazının içeriği ile örtüşmemektedir. Kamuoyunu yanıltacak biçimde yayınlanan bu haber Meslek Odamız tarafından büyük bir teessüfle karşılanmış ve aşağıda ye alan açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

 Peyzaj Mimarlarının kamuda Yapı Mimarı olarak çalışması gibi bir talebi olmamasına rağmen, Takvim Gazetesi`nin internet sitesinde 13.01.2022 tarihli yayınlanan "Peyzaj Mimarları ve İçmimarlar devlet kadrosunda Mimar olarak çalışabilir mi? YÖK Başkanlığı yanıt verdi" başlıklı yazısı, yazının içeriği ile örtüşmemektedir.  Kamuoyunu yanıltacak biçimde yayınlanan bu haber Meslek Odamız tarafından büyük bir teessüfle karşılanmış ve aşağıda ye alan açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Yazıda yer alan "18.10.2017 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında incelenmiş ve 2547 sayılı kanının 2880 sayılı Kanun`la değişik 43/b maddesi uyarınca Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı`nın görüşü de dikkate alınarak, İçmimarlık programı ile Peyzaj Mimarlığı programı mezunlarının Mimarlık eğitimine eşdeğer bir eğitim almadıklarına, Mimar kadrosuna atanmalarının uygun olmadığına ve 25.01.2012 tarih ve 2012.3.454 sayılı Yürütme Kurulu kararının iptal edilmesinin uygun olduğuna karar verilmiştir." Şeklinde bildirilen karar; Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Eğitim-Öğretim Dairesi Başkanlığı`nın ilgili haberde de yer alan E-75850160-102.01.01-1484 sayılı yazısında "18.10.2017 tarih ve 2017.43.5942 sayılı Yürütme Kurulu kararı tekriri müzakere edilmiş ve anılan Yürütme Kurulu Kararı (18.10.2017 tarih ve 2017.43.5942 sayılı) ile 25/01/201 tarih ve 2012.3.454 sayılı Yürütme Kurulu kararının iptal edilmesi, ‘İç Mimarlık` programı ile ‘Peyzaj Mimarlığı` programının ‘Mimarlık` programına eşdeğer olmadığına ve kadroya atama işlemlerinin mevcut mevzuata göre ilgili kurumlar tarafından değerlendirilmesinin uygun olduğuna karar verilmiştir." Yazısı ile geçerliliğini yitirdiği ve hangi kadroya atanacağı ilgili kurumlar tarafından belirleneceği açıkça belirtilmiştir. 

Yine yazıda yer alan "mimar olarak çalışamaz" ibaresi, Peyzaj Mimarlarının kurumlarda Yapı Mimarı olarak çalıştırıldığı algısı yaratmasından dolayı hali hazırda yanlış bir ifadedir. Peyzaj Mimarlığı; 1968 yılından itibaren ülkemizde ayrı bir bilim alanı olarak eğitimi verilen, Hukuki olarak 3458 Sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun`a tabi, mimarlık ve mühendislik ihtisasına sahip bir meslek disiplinidir. 

Bilindiği üzere ülkemiz 1932 yılından bu yana Uluslararası Çalışma Örgütüne üyedir. Uluslararası Çalışma Örgütü (2012) tarafından yayınlanan "International Standart Classification of Occupations: ISCO-08" isimli yayında; 216 nolu grup, Mimarlar, Planlamacılar, Haritacılar ve Tasarımcılar olarak sınıflandırılmıştır. Bu grup içerisinde yer alan 6 adet meslek disiplininden birisi Peyzaj Mimarlığıdır (2161 Yapı Mimarlar, 2162 Peyzaj Mimarları, 2164 Şehir ve ulaşım Plancıları, vb.). Uluslararası Meslek sınıflandırması çalışmasında Peyzaj Mimarlarının görev alanları peyzaj planlama ve tasarımı, peyzaj yönetimi, peyzaj mühendisliği ve uygulamaları gibi konularla tanımlanmakta, ayrıca Mimarlar ve Şehir Plancıları ile yakın ilişkili meslek disiplinlerinden birisi olduğu vurgulanmaktadır. Dolayısı ile mesleğimizin diğer mimarlık disiplinleri arasında yer aldığını belirten uluslararası bir tanımı ve tanınırlığı bulunmaktadır.

Diğer yandan Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenmiş doçentlik temel alanında peyzaj mimarlığı disiplini, Mimarlık, Planlama, Tasarım Temel Alanı Tablosunda, Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, Endüstri Ürünleri Tasarımı, İç Mimarlık ile birlikte değerlendirilmektedir. Zaten bu çerçeve uluslararası ISCED çerçevesiyle de uyumludur. Yani peyzaj mimarlığı, bir üst başlık olan mimarlık temel alanı içerisinde yer almaktadır. Nasıl ki "Mühendislik" denildiğinde ziraat, elektrik, inşaat farketmekesizin tüm mühendisler aynı başlık altında toplanıyorsa "Mimarlık" üst başlığı; Yapı Mimarı, Peyzaj Mimarı, İçmimar farketmeksizin tüm mimarlık disiplinlerini kapsayan bir tanımdır. 

Tüm bu bilgiler ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Eğitim-Öğretim Dairesi Başkanlığı`nın gönderdiği yazının ışığında; Peyzaj Mimarlığının tıpkı Yapı Mimarları gibi "Mimarlık" üst tanımında yer aldığı ancak uzmanlık, yetkinlik ve kuramsal dayanakları ile Yapı Mimarlarından ayrı bir meslek disiplini olarak kamuda Peyzaj Mimarı olarak çalışabileceği ortadadır. Takvim Gazetesi`nin yayınladığı haberin kamuoyunu ve kurumları yanıltacak bir biçimde çarpıtılarak ve eksik bilgilerle yazıldığını tüm üyelerimiz ve kamuoyuna duyurur, hiçbir Peyzaj Mimarının kamuda Mimar olarak değil, sağlıklı kentleşme, iklim değişikliğine uyum ve etkilerinin azaltılması, doğa tabanlı çözümler ile ekonomik, ekolojik ve sosyolojik refahın sağlanması ve Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği gerekliliğinin yerine getirilmesi için Peyzaj Mimarı olarak çalışması gerektiğinin altını tekrar çizmek isteriz.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası

14. Dönem Yönetim Kurulu

 

Okunma Sayısı: 2128